A szabadidő eltöltésének 7 módja – a sikeres emberek szerint

Ha a siker kerül szóba, az ember általában automatikusan a szakmai sikerre asszociál – azaz azokra a stratégiákra és viselkedésmódokra, melyeket a munka során alkalmazunk. Hogy mit csinálunk, amikor hazaérünk a munkából, vagy hétvégente, amikor távol vagyunk az irodától és számítógéptől, eszünkbe sem jut a siker szó kapcsán. Pedig nagyon is kellene.

Az, hogy hogyan töltjük a szabadidőnket, valójában óriási hatással lehet a szakmai sikerességünkre, így itt az ideje tudatosabban foglalkozni a témával!

Az alábbiakban 7 olyan szabadidős tevékenységek vesézünk ki, amelyek rendszeres gyakorlása hozzásegíthet minket a sikerhez, az élet több területén is. Lássuk, melyek ezek!

1.) Sport:

A rendszeres testedzés mind a fizikai, mind a mentális egészség szempontjából nagyon fontos. Egy félórás séta munka után, vagy hétvégén felpezsdíti a vérkeringést, megindítja az endorfin termelést és felfrissíti az elmét. Sportolással izmot építünk, kalóriát égetünk és friss oxigénnel látjuk el az agyunkat egyszerre – enyhülést adva a mindennapi stressz alól. A rendszeres sportolás fegyelemre is tanít, amely elengedhetetlen egy nagy odafigyelést igénylő munkahelyi környezetben. A sport a stressz hosszútávú hatásait is csökkenti – a rendszeresen testmozgást végzők ugyanis kevésbé hajlamosak a munkájuk miatt idegeskedni. Ha sportolsz, nem csak jobban fogsz kinézni, de jobban is fogod érezni magad, ami magabiztosságot ad a mindennapokhoz. Ha van kutyád, az extra motivációt jelent az időjárástól független napi mozgásigény betartására.

 

2.) Olvasás:

Az olvasás egy életen át tartó folyamat, amellyel sohasem hagynak fel a sikeres emberek. Akár klasszikus regényről, sci-fi-ről, vagy novelláról van szó, a könyvolvasás segít, hogy jobban megértsük a minket körülvevő világot. Új karaktereket, új helyszíneket, új kultúrákat, új filozófiákat és elképzeléseket mutatnak be, melyek révén akár új képességekre is szert tehetünk. Az olvasás amellett, hogy mentálisan stimulál és ezáltal frissen tartja a szürkeállományunkat, stresszoldásnak is kiváló tevékenység. Ha nehezen tesszük le a munkát és nehezünkre esik ellazulni egy stresszes nap után, elég, ha a kezünkbe veszünk egy jó könyvet. A történet elrepít minket egy másik dimenzióba, így már nem a mindennapi bosszantó dolgokkal leszünk elfoglalva. Azáltal, hogy feloldódunk a cselekményben, csakis a problémamentes jelenre, az “itt és most”-ra koncentrálunk. Eközben pedig lazítunk, relaxált állapotba kerül a testünk és a lelkünk is. Az olvasás ezeken túlmenően a szókincsünket is bővíti, amely által jobb beszélgető partnerré válhatunk akár egy céges meeting előtti small talk során is.

 

3.) Tanfolyamok:

A tanulás nem kell, hogy a főiskolával / egyetemmel befejeződjön és nem kell, hogy az intézményi szintre korlátozódjon. Azok a világ legsikeresebb emberei, akik elkötelezettek aziránt az eszme iránt, hogy a tanulásnak sosincs vége. Mindig újabb és újabb skill-eket sajátítanak el és a körülöttük lévő világot újabb szemszögből vizsgálják. Manapság egyáltalán nem nehéz tanfolyamokat, kurzusokat találni, ha az embert érdekli valami, és nem feltétlenül kell ahhoz szó szerint visszaülni az iskolapadba, ha meg szeretnénk valamit tanulni. A Covid megjelenése óta még inkább az online oktatási platformok kerültek előtérbe, így akár otthonról, a karosszékben ülve is ezernyi tanfolyamot tudnunk elvégezni. Új ismeretek megszerzéséhez azonban nem is szükséges minden esetben befizetnünk egy tanfolyamra. Sokszor elegendő megnézni néhány videót a YouTube-on, hogy pl. ellessük a laminált padló lerakásának fortélyát.

 

4.) Kapcsolatépítés:

Sok kapcsolat építő eseményt a vállalati munkaidőn túl rendeznek meg, pl. hétvégi üzleti reggelik, cocktail hour-ok, munka utáni összejövetelek ételek és italok kíséretében. A sikeres emberek hajlandóak kilépni a komfort zónájukból annak érdekében, hogy új embereket ismerjenek meg, függetlenül a szakmai körülményeiktől. Nem feltétlenül azért ismerkednek új emberekkel, hogy eladhassanak nekik valamit, vagy felvegyenek egy új munkaerőt, hanem egyszerűen azért, mert szeretnek ismerkedni és új emberekkel beszélgetni – ez pedig a siker egyik táptalaja. Minél szélesebb valaki ismeretségi köre, annál több lehetősége terem.

 

5.) Hobbik:

Úgy tűnhet, hogy ha kizárólag a munkára koncentrálunk, az egyenes út a sikerhez. Ha minden energiádat a munkára összpontosítod, 1 hét alatt megcsinálod, ami másnak minimum 2-be telne. Ennek a megközelítésnek azonban van egy nagy hátránya: felőröl, kilátásba helyezi a kiégést és megakadályozza, hogy az élet bármely egyéb területén új képességekre tegyél szert. Ellenben ha megtalálod a hobbidat és rendszeresen űzöd, az kikapcsol, más perspektívába helyezi a munkahelyi feladataidat és olyan skill-ekkel gazdagíthat, amelyek kiválóan kiegészítik a munkahelyi készségeidet. Egy lélegzetvételnyi friss levegő, ami a földön tart. Ha valamilyen közösségi tevékenységet űzöl hobbiként, az kapcsolatépítési lehetőségeket is hordoz magában.

 

6.) Relaxáció / meditáció:

Felgyorsult, ingerekkel többszörösen telített világunkban kiemelten fontos, hogy tegyünk a mentális egészségünkért. A különböző relaxációs és meditációs technikák a legjobb eszközök arra, hogy elménket megtisztítsuk, tehermentesítsük a folyamatos terheléstől. Tudományos kutatások igazolják, hogy a relaxált, illetve meditatív állapot hosszú távon jelentős, jótékony változásokat hoz létre a szervezetben. Hatására jelentősen csökkenthető a szervezet stressz-szintje, oldja a szorongást, segít a depresszió kezelésében, javítja a hangulatot, segíti a kreativitás kibontakozását. Hosszú távon a meditációnak anti-aging, vagyis az öregedés folyamatait késleltető hatása van. Segít a szellemi, értelmi képességek megőrzésében, javítja a látásélességet, fokozza az éberséget, valamint a figyelmi és kognitív (megismerő) funkciókat. Csökkenti az impulzivitást, azaz javul az érzelmek és indulatok szabályozásának képessége. Ennek következtében a meditáció antidepresszáns hatású. A relaxáció és a meditáció olyan általános lélek-erősítőszer, mely szinte minden bajra és problémára képes enyhülést adni. A relaxációs / meditációs technikák azonban csak gyakorlással sajátíthatók el. A tapasztalat azt igazolta, hogy napi 2-3 alkalommal történő gyakorlás szükséges legalább 28 napon át ahhoz, hogy bevéssük, beprogramozzuk azokat a lépéseket, melyek a relaxált tudatállapothoz vezetnek.

 

7.) Családdal és barátokkal való időtöltés:

Ezt a pontot hagytam legutoljára, de itt újra szeretném kiemelni annak fontosságát, hogy a munka nem minden! Túlontúl a karrierre koncentrálni önszabotázs, bármennyire is ellentmondásosnak is tűnik ez a kijelentés. Ha sikeres akarsz lenni az életben, a fontossági sorrendben előre kell sorolnod a személyes kapcsolataidat: a családodat és a barátaidat. Nem számít, mennyire vágysz a sikerre és milyen gyorsan akarsz felmászni a céges ranglétrán, eközben sem hanyagolhatod el a kapcsolataidat a számodra legfontosabb emberekkel.

 

Ha Te nem a fentiek szerint töltöd a szabadidődet, az nem jelenti, hogy nincs esélyed a sikerre. Mindenesetre, ha megfogadsz pár tanácsot ezek közül, az hozzásegíthet ahhoz, hogy fejleszd a hozzáállásodat és olyan szintűre bővítsd a kapcsolati hálódat, amely növeli a sikerességed esélyét a munkádban. Kezdd el őket beépíteni a mindennapjaidba – lehet, hogy meg fogsz lepődni az eredményeken!

 

#mitcsinalszma