December 11. – A Hegyek Világnapja

 

A hegyek a természet legszebb képződményei közé tartoznak – fenségesek és gyönyörűek. A hegyek világnapját azért hozták létre, hogy magunkévá tegyük a minket körülvevő hegyek csodáját. A világon számos rendkívül látványos, nagyon magas hegy létezik. Ezek közül a leghíresebbek a Kilimandzsáró, a Fuji és a Mount Everest. Ha Magyarországon nem is bővelkedünk az igazán magas hegyekben, ezeknél az óriásoknál jóval közelebb is bőven akadnak mászásra és csodálatra méltó hegységek, pl: Tátra, Kárpátok, Alpok.

 

A hegyek egyszerre nyújtanak kikapcsolódást és erőforrásokat az embereknek: a hóval borított oldalaik sípályákként szolgálnak a téli sportok szerelmeseinek, a kőzeteik pedig tele vannak bányászható értékes ásványi anyagokkal. A világ számos területén egyedülálló mezőgazdasági forrást is jelentenek, bőséges teret biztosítva azon növények termesztéséhez, amelyek a legjobban a lejtőkön érzik magukat, pl.: kávé, kakaó, különböző gyógynövények, fűszerek.

 

A hegyek nemzetközi napját 2003-ban az ENSZ Közgyűlése hozta létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet mindazokra a csodákra, amiért hálásak lehetünk a hegyeknek. Ez a nap is jó alkalom arra, hogy értékeljük ezeket az egyedülálló természeti képződményeket és mindazt, amit adnak nekünk. És hogy hogyan érdemes megemlékezni erről a jeles napról? Természetesen úgy, hogy kimegyünk a vadonba és felfedezzük a kincseit. Menjünk el túrázni, sziklát mászni, vagy vegyük elő a hegyikerékpárunkat! A lényeg, hogy elmerüljünk a természet szépségében.

 

Mi pl. egész hétvégén egy hardcore bükki túrával ünnepeljük a hegyek napját. (Képek hamarosan!)

Ha Te is rajongsz a természetért és imádsz túrázni, akkor nálunk jó helyen jársz!

Mi a Mit csinálsz ma?-nál nagy túrások vagyunk és törekszünk rá, hogy a program kínálatunkban évszaktól függetlenül mindig legyenek szervezett túrák.

 

Nos, mit csinálsz ma? 😉