Február 13. – a Házasság Világnapja

 

A házasság a világ túlnyomó részén roppant fontos intézmény, két ember közötti szerelmi kapcsolat legmagasabb szintjét képviseli. A Házasság Világnapja kiváló alkalmat teremt arra, hogy megünnepeljük a házasságunkat és a házastársunkat, illetve akár arra is, hogy megkérjük a társunk kezét.

A Házasság Világnapját (World Marriage Day = WMD) eredetileg egy Házassági Világtalálkozó (Worldwide Marriage Encounter) nevű amerikai szervezet hozta létre és az ún. Katolikus Házassági Mozgalomhoz (Catholic Marriage Movement) is köthető. A napját február második vasárnapjára jelölték ki, így a pontos dátum minden évben változik.

A nap eredeti célja a „család alapját és a társadalom alapegységét jelentő férj és feleség” szimbólumának megünneplése volt. Ezenkívül tisztelettel kíván adózni azon gondolat előtt, miszerint a házasság a hűség, az áldozatvállalás és az öröm megtestesülése a mindennapi életben.

A házasság világnapjának eredete az 1980-as évek elejéig, az amerikai Louisiana állambeli Baton-Rouge-ig nyúlik vissza. Eredetileg a párok alulról szerveződő mozgalma volt, akik azt kérték, hogy a város polgármestere, az állam kormányzója és az egyház püspöke tisztelje meg a házaspárokat azzal, hogy Szent Valentin napját „Hiszünk a Házasság Világnapjában” nappá nyilvánítsák. Az ötlet mindössze egy éven belül elterjedt, és az USA 50 államának 43 kormányzója kihirdette ezt az ünnepnapot. Ezután a naphoz kapcsolódó ünnepségek világszerte elterjedtek az amerikai katonai bázisokon keresztül. 1983-ra az elnevezés „a Házasság Világnapjára” változott, és a dátumául február második vasárnapját jelölték ki (ami néha Valentin-napra esik).

Egy évtizeddel később, 1993-ban II. János Pál pápa a katolikus egyház nevében hivatalos áldását adta a napra. A jeles naphoz kapcsolódó ünnepek száma egyre nő és terjed a világ különböző országaiban élő, különböző vallású emberek körében.

A Házasság Világnapjának jelképe két gyertyaszerű emberalak, melyek azt hivatottak szimbolizálni, hogy a házasságban élő szeretet fényt hozhat a világba. A szimbólum szívvel csatlakozik a párhoz, a szeretet és az egység erejét képviselve, amely életet és inspirációt adhat másoknak.

 

Hogyan ünnepeld a Házasság Világnapját?

 

 • Randizz a házastársaddal!

 

A házasoknak ugyanannyira fontos, hogy randizzanak egymással, mint házasságkötésük előtt. Lehet, hogy nehéz beilleszteni a mindennapi feladatok közé, de akkor is érdemes időt szánni arra, hogy kettesben legyetek és csak egymásra koncentráljatok!

Tipp: vacsorázzatok egy menő helyen; nézzetek meg egy kiállítást; sétálgassatok egy szép parkban; utazzatok el wellnessezni; stb.

 

 • Gratulálj egy régóta együtt lévő párnak!

 

Remek kiindulópont a családon vagy baráti körön belüli házasságok megünneplése. Ha pl. a szüleid, vagy a nagyszüleid nagyon régóta házasok, hívd fel őket, vagy küldj nekik egy lapot és mondd el nekik, milyen nagyszerű példát mutatnak a házasságukkal! Kérd meg őket, hogy meséljenek kapcsolatukról és mondják el, mi a hosszú házasságuk titka!

 • Olvass el egy házasságról szóló könyvet!

 

Aki már házas, pontosan tudja, hogy egy jó kapcsolat fenntartása folyamatos munkát igényel mindkét fél részéről és mindig van mit tanulni a másikról, ill. a kapcsolatról. Azok pedig, akik még szinglik, de a jövőben szeretnének majd házasságban élni, szintén sokat tanulhatnak arról, hogy hogyan lehetnének jobb emberek, a későbbiekben pedig jobb feleségek/férjek. A könyvek olvasása (egyénileg, vagy együtt) nagyszerű módja a házasélet jobbá tételét célzó önismereti utazásnak.

Könyvtippek:

  • Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv – Egymásra hangolva
  • John M. Gottman & Nan Silver: A jól működő házasság 7 alapelve
  • Erich Fromm: A szeretet művészete
  • Gary Chapman: Maradjunk együtt!

 

Mi a Mit csinálsz ma?-nál természetesen nem csak akkor várunk a programjainkra, ha házas vagy. 😊 Egyedülállóként, párban, vagy akár a barátaiddal együtt is eljöhetsz az eseményeinkre, melyeken keresztül új, a tiédhez hasonló érdeklődésű körű embereket ismerhetsz meg. Nyitott vagy rá, hogy új kapcsolatokat építs? Akkor csatlakozz hozzánk!

 

Nos, mit csinálsz ma? 😉

 

 

#mitcsinalszma