Február 18. – „Igyál bort” nap

 

Ernest Hemingway szerint: „A bor a világ egyik legcivilizáltabb és legtermészetesebb dolga, melyet a legnagyobb tökéletességgel hoztak létre és amely szélesebb körű élvezetet és elégedettséget kínál, mint bármely más tisztán érzékszervi dolog.”

Igazából nem szorul különösebb magyarázatra az, ha egy hosszú, stresszes nap után kinyitsz egy üveg finom bort. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne dedikáltan „Igyál bort” napot tartani! Hiszen egy pohár (vagy egy üveg 😉) jó bor egy nehéz nap legjobb ellenszere. Az ínyenc borászokól az alkalmi borrajongókig az „Igyál bort” nap kétségtelenül kitüntetett helyet foglal el a borfogyasztók naptárjában. Egészségünkre!

Nem meglepő módon, az „Igyál bort” napot azért hozták létre, hogy a bort ünnepeljük és igyunk is belőle. Ez a nap kiváló alkalom arra, hogy sorra vegyük a borfogyasztás megannyi áldásos hatását, ill. a történelmünkben és társadalmunkban betöltött szerepét. A szociális szempontok különösen fontosak ezen a napon, amelyet érdemes a barátokkal és a családdal együtt élvezni. Végtére is nincs is jobb annál, minthogy finom bort kortyolgatunk a számunkra legfontosabb emberek társaságában.

Gyakran halljuk, hogy napi egy pohár vörösbor jót tesz a szív- és érrendszerünknek és távol tartja a kardiológust. A vörösbort ezenkívül afrodiziákumként is számontartják. A bor élénkítő hatása mellett továbbá a következő hatásainak örvendhetnek, akik mértékkel és felelősséggel fogyasztanak belőle: társasági események, hangulat fokozása, elme ellazítása, gátlások feloldása, szívbetegségek kockázatának csökkentése, sok étel kiváló kísérője, valamint az ízlelőbimbók megörvendeztetése. A bor tehát az élet olyan apró luxusa, amivel évi egy alkalomnál jóval gyakrabban érdemes magunkat megjutalmazni.

A bor története 8000 évvel ezelőttre, Eurázsiába, a mai Georgia területére nyúlik vissza. Az alkoholos ital azóta is jelentős szerepet játszik a társadalmunkban, és generációk óta a világ minden sarkában fogyasztják. Az irániak, olaszok Kelet-európaiak és balkániak mind gazdag bortermelési múlttal rendelkeznek, amely az ősi időkre nyúlik vissza, míg Kína már Kr.e. 7000-ben készített nagyon hasonló alkoholos italokat. A bort évszázadok óta előszeretettel fogyasztják a rajongói, általában étkezések kísérőjeként vagy társasági események részeként. Érdekesség, hogy a pohárral való koccintás szokása a római korig nyúlik vissza.

Ma a Föld felszínének mintegy 20 millió hektárját fordítják szőlőtermesztésre. A boroknak többezer féle márkája és fajtája létezik, a vörös- és fehérbortól elkezdve, a rozén, aszún és jégboron keresztül egészen habzó- és gyümölcsborokig.

Milliók hódolnak naponta a bor iránti szeretetüknek. Vannak, akik hétvégente egy-egy pohárkával fogyasztanak, és vannak, akik csak akkor isznak, ha mondjuk havonta egyszer elmennek valahova. Függetlenül attól, hogy Te milyen gyakran fogyasztasz bort, ez a nap a különleges bánásmódot érdemel. Tedd ma félre a szokásos vörös-, vagy fehérborodat és válassz egy ízletes bordóit vagy egy luxus Pinot Grigio-t! Miközben az ízlelőbimbóidat kényezteted, annak tudatában lazíthatsz, hogy ezzel megörvendezteted az isteneket. Legalábbis Dionüszoszt (a római mitológiában Bacchus-t), a mulatság, a bor, a színház és az eksztázis istenét. 😊

 

Ha imádod a minőségi borokat és érdekel a borkészítés művészete, akkor feltétlenül ott a helyed a Tokaj-hegyaljai hétvégénken! Ismerd meg az ország legősibb, legnemesebb bortermelő vidékének, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék, kultúrtáj történelmét és szépségeit!

 

Részletek és jelentkezés: https://www.mitcsinalszma.hu/tavaszi-hetvege-tokaj-hegyaljan/

 

Nos, mit csinálsz ma? 😉

 

#mitcsinalszma