Február 20. – „Szeresd a háziállatodat” nap

 

Háziállataink rengeteg szeretetet adnak és még jobb hellyé változtatják az otthonunkat és az egész világot. Éppen ezért jó, hogy van egy nap, amikor a gazdik mindezért cserébe ki tudják mutatni a kis kedvencük iránt érzett szeretetüket és hálájukat.

Érdekes tény, hogy ma Magyarországon tízből hét háztartásban (71%) él házi kedvenc, és az otthonok közel felében (47%) tartanak kutyát. A kisállatok tartása és a menhelyekről történő örökbefogadási hajlandóság a világjárvány időszaka alatt jelentősen megnőtt, 2020 márciusa óta átlagosan csaknem 17 százalékkal növekedett a kutyatartók száma. [2021-es adatok – MARS, Ipsos MORI] Ezek a számok is megmutatják, milyen fontos az emberek számára az állatok közelsége. Kedvtelésből tartott háziállatok alatt azonban nem kizárólag kutyákat és macskákat, hanem egyéb kisemlősöket, madarakat, halakat és hüllőket is értünk. A „Szeresd a háziállatodat” nap minden állattartó számára okot szolgáltat, hogy megünnepelje kis kedvencét.

A háziállatok évezredek óta az életünk részei, a kutyák és az emberek közti kötelék pl. 30.000 évre nyúlik vissza. Az állatok az emberi civilizáció kialakulásának első percétől ott voltak mellettünk.

Ezen a napon érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen különlegesek is számunkra a kisállataink és milyen kitüntetett helyet foglalnak el a szívünkben. Itt az alkalom, hogy megköszönjük nekik mindazt az önzetlen szeretetet, sok csodát és vidámságot, amit az életünkbe hoznak a jelenlétükkel.

 

Ötletek a „Szeresd a háziállatodat” nap megünneplésére:

 

  • adj extra finom falatokat a kis kedvencednek! Imádni fog érte!

 

  • menj vele egy izgalmas sétára, vagy egy hosszabb kirándulásra!

 

  • vegyél neki egy új játékot! De ennél is fontosabb, hogy játssz vele rendszeresen, olyankor pedig tényleg csak vele foglalkozz, rá figyelj!

 

 

Ha pedig nincs még háziállatod:

 

  • itt a remek alkalom, hogy elgondolkozz az állattartáson! Ha lehet, menhelyről fogadj örökbe, ne tenyésztőtől vásárolj!

 

  • tölts időt egy családtagod / barátod kis kedvencével!

 

  • segíts egy állatmenhelynek! Akár ételadománnyal, akár egy kis anyagi támogatással járulsz hozzá a menhely működéséhez, számtalan gazdátlan jószágon tudsz vele segíteni.

 

 

Mi a Mit csinálsz ma?-nál nagy állatbarátok vagyunk és – főleg a szabadtéri programjaink esetén – mindig törekszünk rá, hogy az eseményeinken négylábú kedvenceink is részt tudjanak venni.

 

Csatlakozz hozzánk, ha Te rajongsz az állatokért és szívesen programoznál olyanokkal, akik hasonlóképpen vannak ezzel!

 

Nos, mit csinálsz ma? 😉

 

#mitcsinalszma