Február 22. – a Jóga Világnapja

 

A jóga egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai évezredek óta ismertek az emberiség számára. Ez az ősi gyakorlási forma olyan rendszerét jelenti a különféle pózok kitartásának, mély légzésnek és koncentrációnak, amelyek fizikai, mentális, spirituális és érzelmi előnyök egész sorát biztosítják.

Helyesen gyakorolva a jóga segíthet a hajlékonyság, az egyensúly és a testtartás javításában; izmot épít; serkenti a véráramlást; fokozza az immunitást; szabályozza vérnyomást, segít összpontosítani, és elősegíti a jobb alvást – csak, hogy néhányat említsünk az ember életére gyakorolt jótékony hatásai közül. És ez nem minden. A jóga akár azokon is segíthet, akiknek még nem volt lehetőségük kipróbálni ezt a mozgásformát, mivel a világ jógázói gyakorlás közben pozitív energiákat küldenek azoknak is, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

A Jóga Világnapját a 2000-es években indította el Samira Radsi, Berlinben élő jógatanár. Samira elmondása szerint a jóga világnap létrehozásának célja az volt, hogy a jógik erejét szerte a világon hasznosíthassák az emberi jogok megsértésének áldozatainak megsegítésére. Az ötlet spontán módon támadt benne egy szombat reggel, cappuccino ivás közben. Samira megosztotta az ötletét barátjával és jógaoktató társával, Bjoern Wyrich-csel és elkezdtek lépéseket tenni a jóga világnapjának megvalósítása érdekében.

Az első lépés az volt, hogy felvették a kapcsolatot a világ különböző pontjain működő jógaiskolákkal, hogy megtudják, közülük hányan szeretnének részt venni a kezdeményezésben. Több százan jelezték támogatásukat. A tervük az volt, hogy létrehozzanak egy 24 órás világ jógamaratont.

A Jóga Világnapja mögött meghúzódó ideológia nagyon egyszerű: a világ különböző pontjain élő jógaoktatók, jógaiskolák és jógik áldoznak egy keveset az idejükből, az energiájukból és a pénzükből nemes emberi jogi célokra. Minden, a kezdeményezésben résztvevő iskola kétórás jógafoglalkozást szervez ezen a napon, melynek során a jógázók minden gondolatukat és energiájukat az emberi jogok megsértését elszenvedő áldozatoknak szenteli, abban a reményben, hogy ezáltal az emberek erősebbek és pozitívabbak lesznek. A kétórás jógaóra fontos szempontja, hogy helyi idő szerint pontosan délelőtt 11 és 13 óra között kell megtörténnie, hogy az eredmény egy 24 órás jógamaraton legyen.

 

Hogyan ünnepelheted a Jóga Világnapját?

 

  • Kezdj el jógázni!

 

Azoknak, akik még sosem kerültek kapcsolatba a jógával, ez egy nagyszerű nap arra, hogy elkezdjék. Akár egy stúdióban, egy kezdő jógaórán, akár egy online workshopon, a Jóga Világnapja tökéletes alkalom arra, hogy mozogni, nyújtani és meditálni kezdj – s mindezt egy nagyon jó cél érdekében! Bár összesen több mint 100 különböző típusú jóga létezik, a Hatha, a Vinyasa és az Anusara különösen jó kiindulópontok a kezdők számára.

 

  • Tudj meg többet a jógáról!

 

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi is az a jóga pontosan és mire jó. És bár a jóga minden bizonnyal a mentális és spirituális tudományokban kezdődött, a nyugatibb változatai sokkal inkább fizikai megközelítést alkalmaznak. Már napi 15-20 perc jógagyakorlás is igen jelentős javulást eredményezhet az ember mindennapi életében, mint pl.:

 

  • hajlékonyság és javuló testtartás: a rendszeres nyújtások egyszerű művelete lassú, de folyamatos fejlődést eredményeznek. Sokan a lábujjukat sem érik el, amikor elkezdik, de pár hónap múlva már gond nélkül le tudnak menni hídba.

 

  • egészséges testtartás: a hajlékonyság abban is segít, hogy a test megerősödve egészségesebb helyzetben tartsa a fejet és a hátat, csökkentve ezáltal a hát-, nyak-, váll-, csípő- és egyéb fájdalmakat. Ez a gerincet is egészségesen tartja, és megóvja a sérülésektől.

 

  • erősebb csontok: a jóga saját testsúlyos gyakorlatai segítenek a csontritkulás megelőzésében.

 

  • jobb keringés és véráramlás: a koncentrált mozgás, légzés és hajlítások során több oxigéndús vér szabadul fel a testben, majd jut vissza a szívbe. A relaxációs gyakorlatok révén pedig fokozódik a keringés, különösen a végtagokban.

 

  • Vegyél részt a jógamaratonon!

 

A legjobb módja annak, hogy megünnepeld ezt a napot, ha részt veszel benne! A Jóga Világnapját több száz jógaiskolában tartják világszerte. Keresd meg a hozzád legközelebb esőt, és jelentkezz be az órájukra! Nem számít, hogy Iyengart, Bikramot, Anusarát, vagy Ashtangát gyakorolsz éppen, ez az a nap, amikor változást hozhatsz a világban szükségtelenül szenvedők életébe.

 

Akkor sem kell aggódnod, ha még sosem próbáltad a jógát. Ez a nap tökéletes alkalom rá, hogy meglásd, miért imádják annyian világszerte. És ki tudja, még az is lehet, hogy Téged is rabul ejt és átvezet egy új, egészségesebb életformába!

 

 

Mi a Mit Csinálsz Ma?-nál már egy ideje jógázunk és nap mint nap érezzük magunkon az áldásos hatásait. A jó idő beálltával szeretnénk majd szabadtéri jógaórákat szervezni Nektek, hogy együtt tapasztalhassuk meg ezen mozgásforma előnyeit.

 

#mitcsinalszma