Február 26. – Carpe Diem nap

 

Sokan hajlamosak vagyunk elmerülni a jövő tervezgetésében, vagy éppen a múltban élünk, pedig az egyetlen pillanat, ami biztos az életben, az most van! EZ a pillanat, a most minden, amink valójában van és a „Carpe Diem” (Ragadd meg a napot! = angolul: Seize the Day) egy fontos emlékeztető erre. A Carpe Diem nap ideális alkalom arra, hogy a jelenben élve ünnepeljünk!

A Carpe Diem napot Yvette Francino barátai és családja hívták életre, aki kedves barátjával, Craig Dunhammel „átutazta” annak ritka idegrendszeri betegségét, az amiotróf laterálszklerózist (ALS – a betegség, amelyben Stephen Hawking is szenved), majd halálát. Mivel Yvette-et Craig élete ihlette meg, hogy minden napját a lehető legteljesebb mértékben élje meg, még a legnagyobb kihívásokkal teli körülmények közepette is, ezért elkezdett másokat is inspirálni vele.

2014 jelentős év volt Yvette számára, mert ekkor több mint 12 000 dollárt gyűjtött össze 12 ALS-es jegesvödör kihívásra. A Carpe Diem nap létrejöttét Yvette azon vágya hívta életre, hogy több figyelmet fordítson az ALS kutatásának támogatására, illetve, hogy örömteli élményekkel és mély kapcsolatokkal teli életet éljen.

A 60. életévének betöltésére készülve Yvette a születésnapja előtti 60 hetet 60 különböző kihívással töltötte, amelyek segítettek neki abban, hogy megragadja a napot. Különleges és személyes emlékeztetőül Yvette számára, a „CD” rövidítés nem csak Carpe Diem-et jelent, hanem egyben Craig Dunham monogramja is. Ez a nap inspirációt ad a tiszteletére.

 

Hogyan ünnepeld a Carpe Diem napot?

 

A Carpe Diem nap legfontosabb része nyilvánvalóan az, hogy pontosan azt tedd, amiről szól: Ragadd Meg a Napot! Azaz használd ki az „itt és most”-ot!

Yvette Francino-t arra ösztönözte, hogy művészeteken keresztül élje ki a kreativitását, pozitív megerősítéseket gyakoroljon, jót tegyen másokkal, vagy akár csak, hogy elolvasson egy könyvet.

 

Fontold meg az alábbi ötleteket a Carpe Diem nap alkalmából:

 

 • Lélegezz mélyeket!

 

Ha a nap megragadása elsőre túl megterhelőnek tűnik, kezdd egy kisebb lépéssel, hogy hozzászokj. Könnyű beragadni a szokásos napi rutinokba, amelyek folyamatos mókuskerékben tartanak minket. Ha csak egy pillanatra is ki akarnál szakadni belőle, szánj egy kis időt a mély légzés gyakorlására! Még ha csak pár percet is szánunk rá az értekezletek, telefonhívások és rohanás közepette, a légzés képes teljesen újrakalibrálni az elménket és a testünket. A mély légzésre való koncentrálás emlékeztetőül szolgál arra, hogy az életet most, a jelenben kell élni.

 

 • Csinálj valami olyasmit, amit egyébként nem szoktál!

 

Menj ma egy másik útvonalon munkába, igyál teát kávé helyett, tegyél egy sétát ebédszünetben a parkban, vagy vegyél egy csokor virágot az íróasztalodra – csak úgy! A Carpe Diemnek nem kell bonyolultnak lennie. Egyszerűen arról kell szólnia, hogy jól érzed magad és megéled a pillanatot.

 

 • Nézz meg egy inspiráló filmet!

 

Néha olyan emberek inspiráló történetei adnak motivációt a rendelkezésünkre álló idő kihasználására, akik legyőztek bizonyos akadályokat. Ezek a filmek olyan emberekről szólnak, akik magukévá tették a Carpe Diem szemlélet lényegét:

 

  • Lélegzetvétel (Breathe) [2017]
  • A boldogság nyomában (The Pursuit of Happyness) [2006]
  • Tűzszekerek (Chariots of Fire) [1981]
  • Meglógtam a Ferrarival (Ferris Bueller’s Day Off) [1986]

 

 • Írj bakancslistát!

 

Ha új számodra a bakancslista gondolata, itt az ideje, hogy írj egyet! A lényege, hogy írj egy listát mindazokról a dolgokról, amelyeket meg szeretnél tenni, mielőtt meghalsz és „feldobod a bakancsot”. A listán kisebb és nagyobb dolgok is szerepelhetnek, mint pl. megtanulni egy új idegen nyelvet, vagy megmászni a Mt. Everestet. Azoknak, akiknek már van bakancslistájuk, ez a nap remek alkalom, hogy kipipáljanak egy újabb pontot róla! Ajánljuk a 2007-es Bakancslista című filmet Jack Nicholsonnal és Morgan Freemannel!

+1.) Gyere el minél több Mit Csinálsz Ma? rendezvényre!

 

A legkézenfekvőbb módja annak, hogy spontán légy és megéld a pillanatot, az az, ha velünk programozol! Ha nyitott vagy az új emberekre és impulzusokra, akkor itt a helyed köztünk! Gyűjts új élményeket és közben ismerj meg értékes, új embereket!

 

#mitcsinalszma