Február 3. – Optimista nap

 

Inkább „félig tele, vagy inkább félig üres a pohár” típusú embernek tartod magad? Ha eredendően optimista vagy, akkor valószínűleg számodra „a pohár mindig félig tele van”, ami igazán szuper! Legtöbbünknek azonban kihívást jelenthet minden nap pozitívnak lenni – ezért is jó, hogy van Optimista Nap. 😊 Ez a nap kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a pozitív dolgokra koncentráljunk.

 

Az Optimista Nap 2019-ből, Horvátországból ered. A Somersby Cider szervezett egy fesztivált az optimistáknak és azoknak az embereknek, akik akár csak egy napig pozitívabbak szerettek volna lenni. A résztvevők Zágrábban gyűltek össze, hogy együtt élvezzék az édes ciderük ízét a nyári napsütésben. A Somersby Cider heteken keresztül kampányolt a pozitivizmus szellemében. Szerettek volna örömöt adni és valami jót tenni – kampányukat pedig mintegy 40.000-en támogatták. Olyan tettekkel terjesztették a szeretetet, mint pl. hogy parkolási büntetéseket fizettek ki – számos zágrábinak pénzt és legfőképpen egy jó adag bosszúságot megspórolva ezzel. A Somersby a weboldalán is hirdette az Optimista Napot: olyan „vizuálisan pozitív” megjelenítést alkalmazva, amely az odalátogatókat jobb kedvre volt hivatott deríteni.

 

Ennek a napnak a lényege, hogy kortól, háttértől és lelki beállítástól függetlenül összehozza az embereket és legalább egyetlen napra kizökkentsen mindenkit a világ és a saját élete problémáiból. Szóval állj meg egy kicsit, tedd félre a mindennapi stresszt és ünnepeld a pozitivizmust!

Ezt már csak azért is ajánljuk, mert tudományosan bizonyított, hogy az optimizmus jót tesz a mentális és a fizikai egészségnek is. A pozitív gondolkodásmóddal kapcsolatos öt évtizedes kutatás feltárta, hogy a pozitív gondolkozás segít gyorsabban felépülni a betegségből. Az optimisták gyorsabban regenerálódnak a műtétek után, jobb az immunitásuk, és nagyobb valószínűséggel élik túl a rákot. Az optimistáknak összességében jobb az életminőségük, hosszabb életűek, és rugalmasabba, mint a pesszimista társaik.

 

Adódik a kérdés, hogy hogyan lehetnénk pozitívabbak, ha eredendően nem feltétlenül vagyunk azok. A tudósok szerint a pozitív látásmód képessége nagyrészt a genetikánkból és a környezetünkből fakad. Tehát ha nem vagy született optimista, az nem feltétlenül a te hibád! A jó hír viszont, hogy képesek vagyunk az agyunkat optimistábbá edzeni! Ha kíváncsiak vagytok, milyen módszerek léteznek erre, írjátok meg kommentben és írunk róla egy külön bejegyzést!

 

Az Optimista Nap tökéletes alkalom arra, hogy örömet szerezz. Nem feltétlenül kell mások parkoló büntetéseit kifizetned ahhoz, hogy jót tegyél, de pl. főzhetsz vacsorát a barátaidnak, vagy a családodnak, vagy akár elmehetsz önkénteskedni a helyi állatmenhelyre. Tégy jót az embertársaiddal! Még a legkisebb gesztusok is jelentős hatással lehetnek azokra az emberekre, akiknek segítesz. Ha elfoglaltak vagyunk, mi magunk vagyunk azok, akivel kapcsolatban a leghamarabb elfelejtünk optimistának lenni. Miért ne jutalmaznád meg magad egy kis öngondoskodással, hogy olyasmit csinálunk ma, amihez kedvünk van? Tedd, amit csak szeretnél, tedd magad boldoggá!

 

Mi a Mit csinálsz ma?-nál azzal a küldetéssel szervezzük a programjainkat, hogy minőségi kikapcsolódási lehetőséget nyújtsunk a résztvevőink számára. A színvonalas programokkal pedig a színvonalas, szórakoztató társaság is együtt jár! Ha nem csak ma akarod pozitívabban szemlélni a világot, tarts velünk és mi garantáltan jobb kedvre derítünk! 😊

 

Nos, mit csinálsz ma? 😉