Mexikón kívül a világ számos más országában ünneplik a tequila napot. A kék agavé növényből származó ital elődjét már évezredek óta készítik az emberek. A tequila elődjének számító „pulque-et” már időszámításunk előtt 150 körül készítettek az aztékok.
A tequila készítésekor a kák agavé szívét eltávolítják és megfőzik, majd megőrlik és néhány hónapig, vagy akár évig erjesztik. Ahhoz, hogy egy ital tequilának minősüljön, az alapanyagok legalább 51%-ának Mexikóban termett kék agavé növényből kell származnia. Manapság azonban sok italgyártó ennél magasabb követelményeket támaszt, és 100%-ban kék agavéból készíti italait. A tequila ezen változatai általában jobb minőségűek, és drágábbak, mint a vegyes változatok.
🔸 Tequila Fun Fact-ek: 🔸
🧊 Évente több mint 300 millió agavét termelnek és szüretelnek le Mexikó szerte, hogy tequilát készítsenek belőle
🧊 Tequilával kisméretű, mesterséges gyémántok készíthetők – amelyeket gyakran használnak az elektronikai iparban
🧊 Más íze van a sima és a kék agavénak. A sima agavét édesítésre használják, tequila készítéshez nem
🧊 Az az agavé, amiből a tequilát készítik, több mint 2 méteresre is megnőhet és 8-12 évbe telik, mire érett növénnyé válik. A növény kaktuszra hasonlít, de valójában egy liliommal rokon pozsgásnövény
Hogyan ünnepeld a Tequila Napot?
Mexikói kormány 2018-ban hivatalosan is bejegyezte a Tequila Napot. Viszont nem kell ahhoz mexikóinak lenni, vagy Mexikóban lenni, hogy megünnepeljük ezt a jeles évfordulót! Mi adunk pár tippet, hogyan csináld! 😉
🔸 Vedd fel a sombrero-dat és igyál egy tequilát!
🔸 Szürcsölj tequila alapú koktélt! A leghíresebb a Margarita, de ajánljuk még a Spiced Paloma-t és a Spring Flora-t is
🔸 Látogass el egy mexikói étterembe!
#mitcsinalszma