Június 18. – Nemzetközi Piknik Nap

A kellemes június közepi nap hallatán automatikusan jó időre és napsütésre gondolunk. Nem is kell túlgondolni, csak terítsünk le egy plédet a fűre és együnk valami finomat – így ünnepelvén a Nemzetközi Piknik Napot! ⛱🌳🌿🌷☀️🍱

A „piknik” szó valószínűleg a francia “pique-nique” kifejezésből ered. Úgy tartják, hogy ez a fajta kötetlen szabadtéri étkezés az 1800-as évek közepén lezajló forradalom után vált népszerű időtöltéssé Franciaországban, amikor is újra ki lehetett menni a királyi parkokba. A piknik hamarosan világszerte kedvelt időtöltéssé vált. Amint azt a Jane Austen-regények rajongói jól tudják, a piknikek a 19. századi Anglia fontos társasági eseményei voltak, különböző felvágottak és napokig készülő különleges piték széles skáláját felvonultatva az étlapon.

A történelem során a piknikek olykor a köznép politikai tiltakozását képviselték. Ezek közül az egyik leghíresebb az Ausztria és Magyarország határán 1989 nyarán megrendezett Páneurópai Piknik volt. Ez a kommunizmus elleni számos tiltakozó megmozdulás egyik része volt abban az évben, amely aztán a kelet és nyugat között húzódó vasfüggöny leomlásához vezetett.

A világ legnagyobb piknikezése 2009-ben került be a Guiness Rekordok Könyvébe. Portugáliában, Lisszabonban került megrendezésre, több mint 20.000 résztvevővel. A Nemzetközi Piknik Napot sok országban jegyzik, ez egy jó alkalom a természet lágy ölén való eszegetésre.

🔸 Hogyan ünnepeld a Nemzetközi Piknik Napot? 🔸

Természetesen piknikezéssel! 😊 Szerencsére idén pont hétvégére esik ez a nap, úgyhogy minden adott, hogy kimozdulj egy piknik kosárral! Sétálj, vagy biciklizz el egy közeli rétre, vagy parkba és egy plédre heveredve fogyaszd el az ebédedet!

Néhány ötlet, hogy miket pakolj a piknik kosaradba:

🥪 szendvics: a tökéletes piknik étel, ami mindent egyszerűbbé tesz. Csak tegyél két kenyérszelet közé egy kis húst, sajtot és zöldséget, tegyél rá valami finom szószt és már kész is!

🍒 gyümölcs: a legtöbb gyümölcsöt a természetes csomagolása kiválóan alkalmassá teszi arra, hogy tökéletes piknik finomság legyen, pl.: alma, narancs, banán, cseresznye, eper.

🍿 rágcsák: ezek nélkül nem érdemes elindulni 😉 pl. ropi, magvak, kekszek, chips.

Mi a Mit Csinálsz Ma?-nál rendszeresen piknikezünk, legközelebb tarts velünk Te is!

 

#mitcsinalszma