Március 1. – a Bók Világnapja

 

Mikor kaptál utoljára igazi bókot? Nem közhelyekre gondolunk, amiket a kínos csönd betöltésére szokás használni, hanem igazi, valódi bókra. Emlékszel rá, mennyire feldobta a napodat és milyen jól érezted magad tőle? Csodás érzés volt, ugye?

Az emberek szeretik, ha megdicsérik őket és általában motiváló erőként is hat rájuk. Tanulmányok igazolják, hogy azok, akiknek elismerik a munkáját, sokkal nagyobb valószínűséggel javítanak a teljesítményükön azokhoz képest, akiket nem ismernek el. A rendszeresen dicséreteket kapók általánosságban szociálisan aktívabb és boldogabb élet jeleit mutatják.

A bókolás igazán egyszerű eszköz azok számára, akik pozitív hatással kívánnak lenni a világra. Érdemes azonban észben tartani, hogy az üres kliséknek semmi értelme, a bók csak akkor ér valamit, ha őszinte és szívből jön.

A Bók Világnapja ideális alkalom arra, hogy megoszd a jóllét érzését a körülötted lévő emberekkel. Nincs is jobb annál, mint ha tudod, hogy változást hozol mások életében, és hogy számít az, amit teszel. A legkönnyebb úgy elkezdeni, ha megdicsérsz ma valakit!

Ezt a kreatív napot Hans Poortvliet, egy elismert holland szakember találta ki. A 2000-es évek elején, miután saját hazájában siker koronázta a kezdeményezést, arra gondolt, hogy létre kellene hozni a világméretű „a Világ Legpozitívabb Napját”.

Ez egy igen magasztos cél, de Mr. Poortvliet úgy érzi, ha mindenki venné a fáradtságot, hogy őszintén megdicsérjen három embert az életében, akkor a földkerekség minden országának minden városa sokkal közelebb kerülne ezen célhoz.

A jó hírünk, hogy bárki részt vehet a kezdeményezésben, ez nem kerül többe egy kis odafigyelésnél. Weboldalán (worldcomplimentday.info) Mr. Poortvliet arra buzdít, hogy valaki iránti elismerésünket csak szavakkal, üzenetek formájában, ne pedig ajándékokkal fejezzük ki.

 

Hogyan ünnepeld a Bók Világnapját?

 

Bókolni eleinte nehéznek tűnhet, pedig nem az! Csak annyi kell hozzá, hogy észrevedd a jót, a szépet valakiben és ezt kommunikáld is felé. Bár az emberek 61%-a azt állítja, hogy zavarba jön a bóktól, ez nem jelenti azt, hogy nincs rá szükségük.

Kifejezni a csodálatunkat és elismerésünket valaki felé egy olyan szociális skill, ami nem mindig jön természetesen – van, akinek meg kell tanulnia. De jó szándékkal mindez tanulható és nagyon jó hatással tud lenni az ember kapcsolatainak minőségére, ha megtanuljuk használni. A Bók Világnapja pedig kitűnő alkalom a gyakorlásra!

 

  • Bókolj szóban!

 

A legjobb módja a bókolásnak az, ha olyasmit mondasz, amit tényleg komolyan gondolsz és a szívedből szól. Nem kell feltétlenül óriási dolgokra gondolni. Az is elég, ha elismered valaki munkáját, vagy megdicséred a ruháját, frizuráját. Persze, ha ennél nagyobb elismerést adsz – pl. hogy valaki milyen komoly hatással van az életedre – az még csodásabb!

 

  • Küldj levelet!

 

A kézzel írott levelek és üzenetek sajnos jócskán visszaszorultak a számítógép megjelenése óta. Egy kézzel írt üzenet viszont még mindig sokkal személyesebb, mint egy gépelt. Tarts készenlétben pár üres papírt, hogy bármikor hagyhass pár kedves sort annak, akinek szeretnél!

 

  • Mondj köszönetet a szolgáltatóknak!

 

Ez a nap remek alkalom, hogy rámosolyogj és megköszönd a munkáját azoknak az embereknek, akik nap mint nap kiszolgálnak Téged. Lehet ez a buszsofőr, a pénztáros a kisboltban, vagy éppen a futár – mondd el nekik, milyen jó munkát végeznek és figyeld meg, hogy bearanyozod majd a napjukat! Sokan közülük hálátlan munkát végeznek, így egy kis odafigyelés és elismerés igazán nagy hatással lehet rájuk!

 

A mai rohanó világunkban időt szánni a körülöttünk lévők dicséretére olyan művészet, amelyet át kell adni a jövő generációinak is. A Bók Világnapja ideális alkalom, hogy megtanítsuk rá a gyerekeinket, hogy őszintén figyeljenek másokra, értékeljék a körülöttük lévőket és ne vegyék természetesnek az embereket az életükben.

 

#mitcsinalszma