Március 8. – Nemzetközi Nőnap 💐

Anyák, nővérek, nagymamák, feleségek és barátnők… mégis mihez kezdenénk nélkülük? Őszintén szólva rengeteggel tartozunk életünk nőinek – kezdve az édesanyáktól, akik húslevest főztek nekünk, ha betegek voltunk gyerekkorunkban; a lánytestvéreken át, akik segítettek kiválasztani, mit vegyünk fel az első randinkra; a feleségekig, akik mesterien egyensúlyoznak a család és a karrier között. A nőnap azért van, hogy megünnepeljük ezeket a csodálatos embereket és megmutassuk, mennyire szeretjük, tiszteljük és nagyra értékeljük őket.

Ez a nap különösen fontos a világ azon részein, ahol a nők még mindig döbbenetes egyenlőtlenségekkel kénytelenek nap mint nap megküzdeni, és célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a kihívásokra és küzdelmekre, amelyekkel a nők szembesülnek. A nőnap a nők történelmét ünnepli, kiemelve a legfontosabb eseményeket, mérföldköveket és eredményeket, és célja a nők jogainak további előmozdítása és tudatosítása, valamint az esélyegyenlőség elérése az élet minden területén.

A Nemzetközi Nőnapot először New Yorkban ünnepelték meg 1909. február 28-án. Két évvel később a német szocialista Luise Zietz kezdeményezte, hogy legyen belőle évente megtartott ünnep és a nők egyenjogúságának előmozdítása érdekében a nők különböző problémáit, például a választójogot helyezze előtérbe. Az első néhány nemzetközi nőnapot egészen más módon ünnepelték, mint manapság – több száz tüntetés zajlott Európában. A tüntetések során a nők azt követelték, hogy végre megkaphassák a szavazati jogot és a közhivatalok betöltésének lehetőségét.

A foglalkoztatás terén tapasztalható nemi megkülönböztetés szintén fontos kérdés volt akkoriban. 1917-ben a szentpétervári Nemzetközi Nőnapi tüntetések indították el azt a februári forradalmat, melynek során nők vonultak át a városon az első világháború befejezését követelve. Ez még Trockijt is megdöbbentette, aki – a korabeli többi orosz vezetőhöz hasonlóan – nem számított arra, hogy a nőnapi tüntetések ekkora feltűnést keltenek. 1977-ig a Nemzetközi Nőnapot főleg a szocialista országokban ünnepelték. Az ünnep csak azután vált világszerte népszerűvé, hogy az ENSZ Közgyűlése úgy döntött, hogy március 8-át nemzetközi nőnappá nyilvánítja.

 

Hogyan ünnepeld a Nemzetközi Nőnapot?

 

Sokféleképpen megünnepelheted ezt a napot, de mindegyiknek ugyanaz a célja: hogy felhívja a figyelmet a világban élő nők küzdelmeire, és hogy értékelje az erőfeszítéseiket. Persze nem minden eredmény olyan nagy horderejű, mint pl. a választójog megszerzése, van egy csomó egyéb apró mindennapi harc, amelyeket a nők vívnak és amelyeket talán észre sem veszel mindaddig, amíg meg nem próbálsz egyszerre megnyugtatni két síró csecsemőt, vacsorát főzni és telefonon keresztül elmagyarázni egy új ügyféllel kapcsolatos tudnivalókat a főnöködnek. Lehet, hogy mindez hihetetlenül nehéznek tűnik, de ez az, amit nők ezrei tesznek nap mint nap – amit igazán meg kell becsülni, és nem szabad magától értetődőnek venni. Nem feltétlenül szükségesek nagy gesztusok az elismerésünk kimutatásához – néha egy egyszerű „Köszönöm, fogalmam sincs, hogyan csinálod!” pont elég ahhoz, hogy feldobja egy túlhajszolt nő kedvét.

 

A Nemzetközi Nőnap a női egyenjogúságról is szól

Ha többet szeretnél tenni, végtelen mennyiségű lehetőséged van, hogy jobbá tedd a világ nőinek az életét. Részt vehetsz annak a világszerte megrendezésre kerülő több mint 1000 rendezvénynek az egyikén, ahol megtudhatod, milyen a nők élete a világ különböző pontjain. A könyvek olvasása is nagyszerű módja a látószöged kiterjesztésének. Az olyan rettenthetetlen nők életrajzai, mint a szomáliai nőjogi aktivista, Ayaan Hirsi Ali, minden bizonnyal felnyitják majd a szemed, és arra ösztönöznek, hogy teljesen másképp lásd a nők életét és problémáit.

A nők jogai tagadhatatlanul sokat fejlődtek az utóbbi évtizedekben, bár még mindig hosszú az előttünk álló út. Itt van pl. Malala Yousafzai, fiatal pakisztáni nőjogi aktivista esete. Az I am Malala című könyvében leírja pakisztáni nőként az oktatásért vívott küzdelmét és küzdelmének drámai következményeit. A tálibok célkeresztjébe kerülve Malalát 2012-ben lelőtték. Különböző kórházakba szállították, majd kimentették az Egyesült Királyságba, ahol ellátták a sérüléseit és túlélte a támadást. Malala ma a világhírű Oxfordi Egyetem hallgatója.

Ha nőnap alkalmából kiszélesíted a látókörödet, jobban meg fogod érteni az országok közötti különbségeket és azt, hogyan bánnak a nőkkel a világ különböző pontjain. Inspirálódj Malala története által, hogy nőket segítő kezdeményezéseket támogass, vagy eseményeken vegyél részt.

 

Támogass egy nőt a Nemzetközi Nőnapon!

Belegondoltál valaha, milyen lehet nőnek lenni? A biológiai definíción kívül sok minden belefér a nőiség meghatározásába, érzésébe, megtapasztalásába és megünneplésébe nőnapon. Nem szükséges filozófiai vitát nyitni arról, hogy mitől nő a nő, de egy olyan korban, amikor az alapvető nemi kérdések és a nemi szerepek is megkérdőjeleződnek, nem árt, ha tágítod az elképzelésedet azzal kapcsolatban, hogy milyen lehet és mit tehet egy nő. Nagyon fontos tudnod, hogy a nők rosszul vannak a nemi sztereotípiáktól. A nőnap egy olyan alkalom, amit nyitott szívvel kell fogadni. Támogasd (ma is) egy barátnődet abban, hogy kövesse az álmait és azt tegye az életével, amit szeretne!

 

Képzeld magad a helyükbe egy napra!

A kihívások különböző formákban léteznek. Ezt Nicole Byers, a Netflix pezsgő „Nailed It” című showjának műsorvezetője jól tudja. Podcastja, a „Miért ne randizz velem” (Why Won’t You Date Me) humorosan tárja elénk a küzdelmét a szerelem megtalálásáért és a modern társadalom nőkkel szembeni elvárásait.

 

 

A legjobb tippünk:

Kedveskedj életed nőinek virággal ezen a napon! Hidd el, imádni fognak érte! Ha pedig nő vagy, lazíts ma egy kicsit és engedd magad kényeztetni!

 

#mitcsinalszma