Október 10. – a Mentális Egészség Világnapja

A Mentális Egészség Világnapja a mentális egészségre nevelés, a tudatosság és a társadalmi megbélyegzés elleni védekezés nemzetközi napja. 1992-ben ünnepelték először a 150 országban jelen lévő Mentális Egészség Világszövetségének (World Federation for Mental Health) kezdeményezésére. Eleinte a Világnapnak nem volt meghatározott témája. Legelőször 1994-ben, Eugene Brody főtitkár tanácsára szervezték a Világnapot téma köré, amely azóta is minden évben így van – pl: „Mentális egészség és munka”; vagy „Összefüggések a fizikai és a mentális egészség között”.. A Mentális Egészség Világnapja a WHO (World Health Organization) támogatása alatt áll, annak a nemzeti egészségügyi minisztériumokkal és civil szervezetekkel világszerte fenntartott erős kapcsolatai révén.

A koronavírus 2020-as megjelenésével jócskán átalakította mindennapi életünket és zárójelbe tett olyan dolgokat is, amelyeket korábban alapvetésnek gondoltunk. Sok tekintetben meg kellett változtatnunk a gondolkozásunkat ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani a lelki egészségünket egy veszélyessé vált világban.

 

Eszközök, amelyek segítenek fenntartani a mentális egészséget:

 

  • Keretek:

A mindennapokba vitt rendszernek (pl. mikor kelünk, hánytól hányig foglalkozunk a munkával, mennyi időt fordítunk a főzésre, pihésre, stb.) nagyon is nagy jelentősége van az általános lelki állapotunk alakulásában. Ha jól működő határokat tudunk tartani a mindennapi rutinunkban, azzal máris sokat teszünk a szorongás megelőzéséért.

 

  • Szeretetteljes emberi kapcsolatok:

Fontos, hogy olyan emberekkel vegyük körül magunkat, akik hozzátesznek a lelki egészségünkhöz, nem pedig elvesznek abból. Nem számít, hogy családtagokról, vagy barátokról van szó, a lényeg, hogy érezzük, hogy ítélkezés nélkül mellettünk állnak, bármilyen helyzetben vagyunk is éppen. Sokszor az is csodákat tesz, ha csak elmondjuk valakinek, ami a szívünket nyomja. Az energiavámpírokat kerülni kell!

 

  • Visszatérés a természethez & állatokkal való időtöltés:

A természettel való kapcsolódás vágya velünk született igény. Egy erdei séta, vagy egy mezőn való ücsörgés hihetetlen mértékben képes csökkenteni a bennünk lévő stresszt és szorongást, és ugyanez igaz pl. a kutyasétáltatásra is. Ha a zöldben vagyunk, igyekezzünk „kiüríteni” az agyunkat és megszabadulni minden negatív gondolattól. Csak fogadjuk be a természet illatát és hangjait, merüljünk el abban, amit ad nekünk. A hatás nem fog elmaradni!

 

  • Rendszeres sport:

A rendszeresen végzett testedzés a fiziológiai szinten kifejtett jótékony hatásain túl a pszichénkre is nagyon jó hatással van. Sportolás közben már néhány perc után endorfin és dopamin (leegyszerűsítve: boldogság hormonok) szabadulnak fel a szervezetben, melyek hatására az edzés végeztével jóleső érzés fog el minket: „Ma is megcsináltuk, ügyesek vagyunk!” A sport kiválóan képes kordában tartani a szorongásos tüneteket is. A külsőnkre gyakorolt hatása miatt pedig plusz büszkeséget és magabiztosságot érezhetünk.

 

  • Friss levegő & napsütés:

A friss levegőn való tartózkodás és a napfürdőzés számos módon képes a hangulatunkat javítani – kikapcsol és mind a testünkre, mind a lelkünkre jó hatással van. A napfény nélkülözhetetlen D vitaminnal látja el a szervezetet és ezáltal segít a rákos megbetegedések megelőzésében is. Szerotonin termelő hatásának következtében segít a depressziós tünetek esetén, és új energiákkal tölt fel minket.

 

  • Olyan tevékenységek, hobbik, melyeket szívesen csinálunk:

Jó, ha bizonyos időközönként olyasmivel foglalkozunk, amit pusztán azért csinálunk, mert szeretjük. Legyen az olvasás, keresztrejtvény fejtés, kertészkedés, vagy festés – a lényeg, hogy teljességgel átadjuk magunkat neki. így gyakorlatilag meditatív állapotba kerülünk, csak arra figyelve, amit éppen csinálunk, kizárva minden aktuális gondunkat, problémánkat.

 

  • Egészséges táplálkozás:

A táplálkozás bizonyítottan egyértelmű összefüggésben áll a pszichével. Ha törekszünk a korszerű, egészséges táplálkozásra, azzal nem csak a testi, hanem a lelki egészségünkért is sokat teszünk. Próbáljuk elkerülni a feldolgozott élelmiszereket és igyekezzünk minél kevesebb húst és minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Fordítsunk figyelmet a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminok (C, D, Omega 3, magnézium, stb.) bevitelére is, ugyanis ezek is hatással vannak az általános lelki állapotunkra.

 

 

Ha a Mit csinálsz ma?-val tartasz, legalább 5 pontot kipipálhatsz a fentiekből. Csatlakozz egy színvonalas közösséghez és élj át velünk sok-sok lélekemelő élményt!

 

 

#mitcsinalszma