Október 4. – az Állatok Világnapja

🐶🐱🐰🦊🐻🐮🐷🦉
 
Az Állatok Világnapja egy globális társadalmi mozgalom, amely az állatjólét fontosságára hívja fel a figyelmet. A kezdeményezés csaknem 100 évvel ezelőtt indult. Mára erős mozgalommá nőtte ki magát, amely azt szeretné, hogy a világ jobb hely legyen az állatok számára (is).
 
5 érdekes tény az Állatok Világnapjával kapcsolatban:
 
1.) A legelsőt 1925. március 25-én tartották a berlini Sport Palotában, több mint 5000 résztvevővel. Onnantól kezdve a világnapot azonban október 4-én ünnepelték, amikor eredetileg is tartani szerették volna, aznap azonban foglalt volt a helyszín. Az első Állatok Világnapjának szervezője Heinrich Zimmermann író, állatjogi aktivista volt.
 
2.) Október 4. Assisi Szent Ferenc, az ökológia és az állatok védőszentjének ünnepnapja. A katolikus egyház hagyományosan ezen a napon állatokat megáldó szertartásokat szokott tartani. Assisi Szent Ferenc úgy vélte, hogy a természet „Isten tükre”. Minden teremtményt „testvérének” nevezett, sőt, a madaraknak is prédikált. Úgy tartotta, hogy az embernek – Isten teremtményeinek gondviselőjeként – kötelessége óvni és védeni a természetet. A legenda szerint Assisi Szent Ferenc értette az állatok nyelvét – számos művészeti alkotás ezért ábrázolja őt különböző állatokkal körülvéve.
 
3.) Kezdetben csak Németországban, Ausztriában, Svájcban és Csehszlovákiában ünnepelték ezt a napot, de 1931 májusában, a Firenzében tartott Nemzetközi Állatvédelmi Kongresszus ülésén egyhangúlag elfogadták Zimmermann javaslatát az Állatok Világnapjának október 4-i egyetemes ünneppé tételére.
 
4.) Manapság ezen a napon terjed a #WordAnimalDay / #ÁllatokVilágnapja a közösségi médiákban és több mint 1000 dedikált eseményt tartanak világszerte. Az Állatok Világnapjának 90 országban több mint 70 nagykövete van.
 
5.) Az Állatok Világnapja alkalmából számos figyelemfelkeltő és oktató rendezvényt tartanak világszerte, pl.: menhelyi nyílt napokat, örökbefogadási és állatáldási eseményeket. A világ minden tájáról érkező aktivisták arra használják fel ezt a napot, hogy felhívják a figyelmet az állatokat érintő legnagyobb kihívásokra.
 
Éljenek az állatok, legyünk értünk (ne csak ma) hálásak!
 
Mi a Mit csinálsz ma?-nál elkötelezett állatbarátok vagyunk és minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely értük és róluk szól. 🤎
 
Szabadtéri rendezvényeinkre szeretettel várjuk a négylábú kedvenceiteket is! 🐾