Szeptember 21. – a Hála Világnapja 🙏

A Hála Világnapját azért hozták létre, hogy világszerte összehozza a szervezeteket, nemzeteket és magánszemélyeket, akik számos különböző módon fejezik ki a hálájukat.

A hálaadásnak nagyon nagy hatása van. Egyrészről minden ember számára fontos, hogy megbecsülve érezze magát. Másrészről sok egyéb pozitív hozadéka is van annak, ha hálát adunk az életünk akár apró mozzanataiért is. Tudtad például, hogy a hála rendszeres gyakorlása az egészségünkre is jó hatással van? Csökkenti az általános stressz szintet és a szorongást és az egész immunrendszerünkre jó hatással van, ha lefekvés előtt végiggondoljuk a napunkat és átéljük a hálát minden olyan történéssel kapcsolatban, ami aznap örömmel töltött el minket. Ha ez nem lenne elég, a hálaadás rendszeres gyakorlásával növelhetjük az önbecsülésünket, csökkenthetjük a depresszió tüneteit, sőt, még a szakmai és szociális képességeinket is fejleszthetjük.

A Hála Világnapjának megünneplése egy 1965-ös hawaii találkozóig vezethető vissza, amikor is egy nemzetközi szervezet úgy gondolta, jó ötlet lenne évente egyszer hivatalosan is kifejezni a hálájukat és megbecsülésüket a világban található számtalan csodálatos dologért. Hawaii-ról való visszatérésüket követően sok résztvevő bejegyeztette a következő év szeptember 21-ét a saját országában a Hálaadás Napjaként. Azóta a Hála Napját ünneplő emberek száma folyamatosan nő a világban.

Az évek során egyre nyilvánvalóbbá vált az emberek számára, hogy milyen előnyökkel jár az, ha az életükből időt szakítanak a hálaadásra, a megbecsülésre és a pozitív gondolkozásra. A Hála Világnapjának alapítói azt remélik, hogy ha évente egy napot annak szentelünk, hogy köszönetet mondunk minden jó dologért, ami az életünkben van, az pozitív hatással lesz a közérzetünkre, és ezáltal boldogabb, elégedettebb emberekké válhatunk.

 

Pár gondolatébresztő, hogy mik azok, amikért hálát adhatsz (nem csak ma, hanem minden nap):

 

  • Ma is felébredtél és egy új, lehetőségekkel teli nap virradt rád

 

  • Egészséges vagy és van fedél a fejed felett

 

  • Van mit enned és van pénzed, hogy élelmiszert vásárolj magadnak

 

  • A szerető társad / családod / barátaid, akik melletted állnak és támogatnak

 

  • A háziállatod, aki elhalmoz a feltétel nélküli szeretetével és odaadásával

 

  • A munkád, ami célt ad a mindennapjaidnak

 

  • A természet, ami minden nap új csodával ajándékoz meg

 

 

Számos módja van, hogy gyakorold a mindennapi hálaadást. A leghatékonyabb talán az ún. hálanapló vezetése. Ebbe minden nap végén leírhatod azt a néhány dolgot, ami aznap jó érzéssel töltött el, amiért hálás vagy. Ezek lehetnek egészen jelentéktelennek tűnő dolgok is, pl. hogy hálás vagy a finom délutáni kávéért, vagy hogy egész nap gyönyörűen sütött a nap. Ne hidd, hogy ezek az apróságok nem számítanak! A lényeg, hogy amikor ezekre gondolsz, valóban éld át újra azt a jó érzést, amit az adott dolgok okoztak neked. Tudományos tény, hogy a mindennapi történések közti „keresgélés”, már az azon való gondolkozás, hogy miért lehetünk aznap hálásak, serkentik a boldogsághormonok termelődését. Ahhoz, hogy az agyunkban maradandó változások menjenek végbe és valóban „ráálljon” egy pozitívabb, boldogabb szemléletre, kitartó, rendszeres munkára van szükség. Ha 3-4 hónapon keresztül minden este gyakorlod a hálaadást, garantáltan érezni fogod a hatását az életed minden területén! Kezdd el ma!

 

#mitcsinalszma